Toppbilden, visa:    


Nytt från WinterZone Trekulig pulvertransportvagn Ucs

Här har Hobbyhandlaren plats att visa sina produkter och nyheter.
WinterZone
Inlägg: 12
Blev medlem: 24 jun 2021, 22:49

Nytt från WinterZone Trekulig pulvertransportvagn Ucs

Inlägg av WinterZone »

För transport av pulver med låg densitet såsom mjöl, potatisstärkelse, plastgranulat, och vissa kemikalier användes trekuliga varianter av den klassiska Anita Ekberg-vagnen. Vagnarna fanns i tre varianter: Sfäriska kulor, tillplattade kulor för smalare lastprofil samt cylindriska kulor. Vi har nu tagit fram de två förstnämnda och jobbar på den tredje. Vagnarna var privatägda och rullade från början av 60-talet till 2002, en enda vagn finns bevarad och står på Järnvägens museum i Ängelholm. Rördragningen varierade mellan olika vagnindivider och många vagnar byggdes om under sin livstid, de gamla rören kapades då bara av i ändarna och fick sitta kvar. Våra byggsatser innehåller delar för två olika rördragninger och två varianter av stegar så att man kan bygga många olika varianter. Byggsatserna är lättbyggda och innehåller 39 delar samt mall för att bocka tråd till staket och handtag. Byggsatserna levereras utan hjul och koppel, axelboxarna är anpassade till Rocos hjulaxlar, d.v.s. 24,75 mm axellängd. Vagnarna har NEM-fickor för koppel.
Anita Ekberg 3 kulor H0 v30.png
Anita Ekberg 3 kulor H0 v21.png
Senast redigerad av WinterZone den 27 feb 2023, 21:36, redigerad totalt 1 gånger.
WinterZone AB

Åbymovägen 35
61630 Åby

Telefon 072-368 63 90 (kvällar och helger)
e-post: support@winterzone.se
hemsida: www.winterzone.se
webshop: https://shop.winterzone.se/index.php

Användarens profilbild
BoJ
Inlägg: 593
Blev medlem: 30 dec 2011, 01:16

Re: Nytt från WinterZone Trekulig pulvertransportvagn Ucs

Inlägg av BoJ »

Intressanta vagnar. Trevligt.
En del av dessa fanns i trafik fram till 2000 i vart fall.
Här kommer två bilder från Göteborg september 1999. Ägare är: JUVEL TRE LEJON.
BoJ
Juvel1.jpg
Juvel2.jpg
Medlem i MRW: https://www.mrw1.se
Kalender för 2023 här: http://www.mrw1.se/pdf_filer/Kal2024.pdf

d680ae
Inlägg: 540
Blev medlem: 30 dec 2011, 22:21
Ort: Luleå/Sweden

Re: Nytt från WinterZone Trekulig pulvertransportvagn Ucs

Inlägg av d680ae »

WinterZone skrev: 26 feb 2023, 20:11 För transport av pulver med låg densitet såsom ... plastgranulat, ... användes trekuliga varianter av den klassiska Anita Ekberg-vagnen.
...
Fosfatbolagets tillverkning av material för plasttillverkning under varumärket Pevikon hade någon/några mycket snarlika vagnar (.U 0900028-9 sfäriska beh). Den mest omedelbara skillnaden var att lossningen verkade vara centraliserat styrd från en ventilpanel vid motsatt ände bromsplattformen. Dessutom finns mindre skillnader i ramverkets uppbyggnad. Täcks även en sådan variant av byggsatsens detaljer eller måste man "skrapa" ihop dessa?
Gillar man kooperativa alternativ så fanns sannolikt som mjölvagnar även vita behållare med blå evighetskringla (.U 0900049-5 sfäriska beh)

WinterZone
Inlägg: 12
Blev medlem: 24 jun 2021, 22:49

Re: Nytt från WinterZone Trekulig pulvertransportvagn Ucs

Inlägg av WinterZone »

Tack för påpekandet, jag hade rört ihop det, visst rullade de in på 2000-talet, åtminstone till 2002, tabellen med vagnsnummer jag har tillgång till har inte skrotår för samtliga individer, men det sista skrotningsåret som står i tabellen är 2002.
Har också hört talas om kringelmärkta vagnar men ej hittat bilder på dessa. Det var fyra olika tillverkare av vagnarna så det finns flera mindre skillnader på vagnarna, verkar också varit en del ombyggnader under deras livslängd, bilden i BOJ:s inlägg ovan på 910 50 17 har två olika stegar vinklad till vänster och rundad till höger, kulorna är också något annorlunda mot övriga jag sett med tillplattade kulor, den platta sidan är större och kulan är tillplattad även ovanifrån.

Pevikonmärkta vagnar fanns i minst två varianter, 900 6002-5 hade cylindriska kulor märkt Kema Nord på en kula och Pevikon på en annan. Lossning från ventilpanel fanns även på minst en Juvelvagn 9104582-4 (sfärisk kula) , denna vagn sakande dock plåtskåp över ventilpanel. Finns även en variant med ventilpanel mellan mitten och högerkulan, den vagnen är märkt Norsk Hydro på sidokulorna och Holmen på mittenkulan (sfäriska kulor) , dock kan jag inte läsa vagnsnumret på den bilden. Mina byggsatser innehåller inte ventilpanelen eftersom jag inte har tillgång till ritning eller tillräckligt fotounderlag, då vagnen som står i Ängelholm har gavelmonterad ventilpanel är tanken att under våren dokumentera denna vagn och ta fram även den vagnsvarianten.
WinterZone AB

Åbymovägen 35
61630 Åby

Telefon 072-368 63 90 (kvällar och helger)
e-post: support@winterzone.se
hemsida: www.winterzone.se
webshop: https://shop.winterzone.se/index.php

d680ae
Inlägg: 540
Blev medlem: 30 dec 2011, 22:21
Ort: Luleå/Sweden

Re: Nytt från WinterZone Trekulig pulvertransportvagn Ucs

Inlägg av d680ae »

Ett par exempel till på hur det kunde se ut.
Vagntypen ser rätt lång ut och med påfallande lång hjulbas. Men det är mer skenbart än reellt. L.ö.b. är bara ca 12,7 m och hjulbasen ca 8,5 m. Om man jämför med något annat känt modellobjekt skulle det närmast kunna vara en G/Gbls med 12,3/8,1 m.
Det kan ju vara värt att notera hur både littera och vissa data uppdaterats under årens gång och som då också lett till att vagnarnas märkning varit rätt ohomogen.
Efter leverans under 1960-talet blev vagnarnas första littera .U då UIC:s kodnyckel ännu inte innehöll något underlittera för lossning med tryckluft eller vibration. Dessutom var vagnarna bara tillåtna för 90 km/tim. Underlittera "c" infördes av UIC under hand, men oavsett hur man registermässigt uppdaterade så innebar det tydligen att vagnarna rullade länge i gammal märkning innan de togs in för revision och ommärkning. Så småningom tilläts vagnarna också framföras i 100 km/tim på lite olika villkor vilket medförde dels att de gavs nytt littera Ucs och naturligtvis också nytt nummer.

Bild

Bild

Skriv svar

Återgå till "Kommersiell försäljning"